Lyts Vocaal opgeheven.

Met het afscheid van dirigente Pauli Yap op ons laatste concert op 3 juni j.l. is er een einde gekomen aan ons bijzondere kleinkoor. We willen iedereen die ons in de bestaansperiode heeft gevolgd en gesteund hartelijk danken. We gaan wel allemaal door met zingen (ieder op zijn eigen weg), dus graag TOT ZIENS bij een volgend concert, bijvoorbeeld van het Warnser Bach Ensemble, waar veel leden van Lyts Vocaal ook in meezingen.

Klinkklare nonsens

 

Het is bijna traditie dat ensemble Lyts Vocaal tegen het begin van de zomer een luchtig programma ten gehore brengt.  Soms is dat, toepasselijk, buiten in de tuin.  Maar deze keer is het binnen, al is de tuin wel binnen bereik!  Het heeft een reden: het programma bevat werken waarbij het vocaal ensemble zingt in interactie met het pianospel van een of zelfs twee pianisten.

Een van de werken is het zevendelige Nonsense, waaraan de naam van het programma ontleend is.  Hierin zijn gedichten van de Brit Mervyn Peake op muziek gezet door Richard Rodney Bennett (1936-2012).  De gedichten slaan nergens op en dat is ook te horen in de grappige muziek.
Een ander stuk heeft de titel Songs of Springtime.  Zeven gedichten uit de tijd van Queen Elizabeth I werden op muziek gezet door de Ierse componist Ernest John Moeran (1894-1950). In zijn werk toont Moeran zich vindingrijk door bijvoorbeeld aan muziek die aan madrigalen doet denken jazz-achtige elementen toe te voegen.  Heerlijk om naar te luisteren. Het programma bevat verder nog delen uit From the Bavarian Highlands van de componist Sir Edward Elgar en een solo voor piano.

Een fijn zomers muziekprogramma, waarvoor we u van harte uitnodigen.

Lyts vocaal en freonen: “A voice from heaven”

Stichting podium frysKlassiek organiseert in samenwerking met kamerkoor Lyts Vocaal twee concerten waarbij het eigentijdse Requiem centraal staat.
De samenwerking met podium frysKlassiek maakt het voor ons koor mogelijk om ook eens werken in uitgebreide bezetting en met begeleiding uit te voeren.

Op het programma staan de Requiems van Howells en Rutter. Twee werken uit de rijke Engelse koortraditie, twee missen opgedragen aan de overledenen. Met de innige wens voor rust en bevrijding: “En het eeuwige licht zal over hen schijnen”.
Het eerste werk, van Howells, sober, vol ingehouden intensiteit, een werk van immense diepte en monumentaliteit, geschreven voor koor met enkele solostemmen. Het tweede werk, het Requiem van Rutter, in een betoverende lichtheid, troostrijk klinkend, bijna vreugdevol. In dit concert uitgevoerd in de kamermuziekversie, met begeleiding van orgel, harp, fluit, hobo, cello en slagwerk.

Zomer 2017

Mei is de maand dat mensen naar buiten komen en genieten van langere dagen, hogere temperaturen en de geur van de natuur.  Vocaal ensemble Lyts Vocaal gaat hierin mee met het geven van twee tuinconcerten op zondag 21 mei. ’s Ochtends is het concert in Offingawier en ’s middags zingt het ensemble in Lippenhuizen. Dirigent Pauli Yap heeft een programma samengesteld met door het ensemble ingebrachte korte werken die bekend of verrassend zijn en grappig, verstillend, of gewoon mooi, maar die gemeen hebben dat ze gaan over natuur, liefde en muziek!

N.B. I.v.m. slecht weer kan uitgeweken worden naar een kerk in de buurt:

Lyts Vocaal yn Krystsfearen

lytsvocaalkerst2016

A merry little Christmas
Vocaal ensemble Lyts Vocaal o.l.v. Pauli Yap komt in december met een nieuw programma: ‘A merry little Christmas’.  Het programma is Lyts Vocaal op het lijf geschreven, want het is samengesteld uit favoriete kerstnummers van alle leden. Deze meervoudige inbreng maakt het programma van nature veelzijdig. Het bestaat uit koormuziek uit verschillende perioden, met teksten in diverse talen, koormuziek die verstillend of vrolijk is, herkenbaar of verrassend.
Lyts Vocaal bestaat uit 16 zangers en de dirigente, het programma omvat derhalve 16+1 Christmas favourites, korte favoriete kerstnummers waarvan het koor zijn publiek graag deelgenoot maakt.

Zaterdag 17 december  19.30 uur  – Maartenstsjerke  Kollum (collecte na afloop)
Zaterdag 24 december  20.30 uur  – Redbadtsjerke Jorwert    (entree: 10 euro)

JORWERT UITVERKOCHT !!
Zoals eerder aangekondigd brengt Lyts Vocaal aanstaande zaterdag in Jorwert op kerstavond haar programma ‘A merry little Christmas’. Wegens grote belangstelling is het programma al in de voorverkoop UITVERKOCHT.

Hebt u NIET gereserveerd, dan verzoeken wij u NIET naar Jorwert te komen. Dit om teleurstellingen aan de kerkdeur te voorkomen. De kerk is klein, dat heeft zo z’n charme, maar betekent ook dat er vanwege de (brand)veiligheid geen bezoekers bijgeplaatst kunnen worden.

Lyts Vocaal gaat door met het geven van (aparte) concerten, we zien u graag bij een volgende gelegenheid.

In contrast

151108 LV In contrast flyerpl

U bent van harte welkom bij een lyts oerke muziek met LYTS VOCAAL “In contrast”.

Zondag 8 nov a.s. zingt ensemble Lyts Vocaal o.l.v. Pauli Yap in de kerken van Tsjalbert en Easterlittens een gevarieerd programma. Met o.a. de impressionistische Chansons van Debussy, de Funeral Sentences van de Engels-barokke Purcell, klankrijke stukken van de Amerikaan Whitacre en het mysterieuze Vater unser van de 20-eeuwse componist Stockmeier.

Love is in the air

Lyts Vocaal - Love is in the airLyts Vocaal o.l.v. Pauli Yap concerteert met “Love is in the air”. Een romantisch lenteconcert, vol warmbloedigheid, zwier en euforie. Met de zes Moravische koren van Janacek, de Liebesliederwalzer van Brahms en The Bavarian Highlands van Elgar. In samenwerking met de voortreffelijke pianist Johan Bijhold en in de sfeervolle ambiance van De Bloemerstee te Goingarijp en De Spylder te Warns: Love is in the air!
Zondag 26 april: 11.30 uur Bloemerstee – Goingarijp / 15.30 De Spylder – Warns

 

Met Hart en Ziel

Met hart en ziel

Centraal in dit klankrijk en troostrijk concert staan de Musikalische Exequien van Heinrich Schütz, gecomponeerd in 1636 voor de begrafenis van de welgestelde graaf Heinrich ‘Posthumus’ von Reuss, in het Duitse Thüringen. Deze vooruitstrevende en muziekminnende regent stond erom bekend dat hij de leden van zijn hofhouding vooral op hun muzikale kwaliteiten selecteerde. Hij was al 20 jaar met Schütz bevriend en trof rond 1630 uiterst gedetailleerde voorbereidingen voor zijn eigen begrafenis. Samen met Schütz bestelde hij een koperen doodskist en liet die versieren met zelfgekozen bijbelteksten en strofen uit kerkliederen, gebaseerd op thema’s van sterven, vergankelijkheid, opstanding en eeuwig leven. Zo werd hij de rechtstreekse aanleiding tot het onstaan van een grandioze “Teutsche Begräbnis Missa”, die overigens nog tijdens zijn leven en tot zijn groot genoegen, herhaaldelijk werd uitgevoerd.

Het lange, eerste deel van de Musikalische Exequien was bedoeld om uitgevoerd te worden vóór de begrafenispreek, waar in de toenmalige Duits-protestantse eredienst de korte mis bestaande uit Kyrie en Gloria nog wel werd gezongen. Aan die “Missa Brevis” heeft Schütz ook de structuur van dit 1e deel ontleend. Vanaf de Intonatio “Also hat Gott die Welt geliebt” liet Schütz bijbelteksten en liedteksten elkaar afwisselen. De bijbelteksten componeerde hij in Italiaans concertante stijl, voor slechts een paar solo-zangstemmen en basso-continuo begeleiding. De liedteksten contrasterend in een koraalzetting voor zesstemmig “Capella”.

Het tweede deel “Herr, wenn ich nur dich habe” is een dubbelkorig motet, waarin Schütz meer dan 25 jaar na zijn studie in Venetie, laat zien waar zijn muzikale wortels liggen. Aan het derde deel voegt Schütz een theatraal element toe. Naast het koor dat een vijfstemmige zetting zingt van het “Canticum Simeonis”, de lofzang van Simeon, plaatst hij drie stemmen als weergave van de ziel van de overledene (bariton) en van twee engelen (sopranen) die de ziel naar de hemel begeleiden. Op die manier wilde hij het idee van het “wegzweven” van de ziel naar de hemel als het ware tastbaar maken.

In het programma “Met hart en ziel” klinken tussen de afzonderlijke delen van deze Musikalische Exequien werken van Johann Christoph Bach, Mendelssohn en Reger, net zo indrukwekkend, maar in een eigen stijl, samen prachtig verweven tot een eenheid met diepgang.